Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 11. 2016

V prosinci vyjde článek ve Zpravodaji

Napsala jsem článek o paní Ireně Pechové a měl by vyjít 1.12.Inspirovala mě k němu maminka Jany Jarešové, jak jsem o ní psala v článku S jógou na Dolní Moravě. Zejména její fyzická kondice v 80 letech. Pak jsem si uvědomila, že i v Rychnově jsou ženy, na které můžeme být hrdi. 

 

Cvičitelkou po celý život!

Řeč je o paní Ireně Pechové.

Kdo ji zná, určitě mi dá za pravdu, že je to neobyčejná žena. Ve svých osmdesáti letech je plná vitality a pozitivní energie. Vede cvičení pro seniorky v Rychnově nad Kněžnou a v Kostelci nad Orlicí. Řídí také jako lektorka týdenní kurzy pro kardiaky na různých místech republiky.

Paní Irenu znám od té doby, co jsem se před 30 lety přistěhovala do Rychnova. Docházely jsme obě na lekce jógy k Františkovi Vrbovi z Opočna. Dlouho jsem si přála si s paní Irenou po mnoha letech popovídat, ale neměla jsem záminku k setkání. Až jednou jsem dostala nápad, že bych mohla o paní Ireně napsat článek do novin. A schůzka byla na světě.:))

Paní Irena dorazila na naše setkání na kole a zdůraznila, že má na mě jen hodinu času.:)) Usadily jsme se na terase Kavárny Láry Fáry a za hřejivého svitu slunečních paprsků se paní Irena rozvyprávěla.

Cvičení vede v Rychnově od roku 1957. Vyzkoušela mnoho různých stylů a metod a do svých hodin zařazuje cviky, které považuje za nejužitečnější pro zdraví. Velmi si cení zejména Feldenkraisovy metody, kterou aktivně používá ve svých lekcích.

Když jsem se jí zeptala, jak by chtěla motivovat další seniorky k pohybu, opověděla mi otázkou. „ Znáte Nordic walking?“. Odvětila jsem, že je to Severská chůze s holemi. „ A víte, že při chůzi s holemi zapojíte 90% svalů v těle, zatímco při běžné chůzi jenom 25 %?“. Tak to jsem nevěděla a docela mě tato informace překvapila.

 A pak mi paní Irena prozradila, že každou středu se setkává skupina žen a od jara do podzimu podnikají procházky do okolí. Jejich aktivita má dokonce svůj název a jmenuje se „Rozchoďme civilky.“Je vítán každý, kdo by měl zájem se přidat. Stačí si koupit hole, pohodlnou obuv a dorazit včas na sraz.

Asi před měsícem jsem potkala jednu ze cvičenek paní Ireny. Cituji její slova chvály: “ Jsme rádi, že paní Irenu máme. Je pro nás vzorem a inspirací a díky jejímu cvičení se cítíme fit.“

Co k tomu dodat?

 Snad jen to, že i my všichni, kdo paní Irenu známe, jí dodatečně přejeme k jejím osmdesátinám pevné zdraví a hodně energie v její další záslužné a tvůrčí práci.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář