Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 8. 2023

Tak jsme doma z Bystrého:))

Napsáno pro rychnovský a vamberecký zpravodaj:

S jógou v Bystrém.

Nechte se inspirovat a navštivte Bystré u Poličky.

Krajina Vysočiny vám učaruje svými kopečky, které se vlní a prolínají jako vlny moře.

Hotel Bystré nám doporučila Eva Formanová a je vhodný pro rodiny s dětmi i školní výlety.

Příjemný byl bazén s mořskou vodou, sauna, vířivka, ale i velká letní terasa a pěkný podkrovní sálek na cvičení. Dobré jídlo a vstřícný personál přispěli k tomu, že jsme se tam cítili jako doma.

Asi 6 km od Bystrého je hrad Svojanov. Překvapilo nás, jak je hrad v pořádku. Letní růžová zahrada slouží ke svatbám, na nádvořích v oknech je plno muškátů, Shodou okolností tam pořádali noční prohlídku hradu. Šli jsme všichni a stálo to za to. Čekali jsme klasiku, ale uvítali nás herci, kteří nás svými hranými obrazy vtáhli do životního příběhu posledního majitele hradu pana Antonína Haascheho a jeho choti Caroliny. Historické postavy nám představily rysy romantického 19 století a daly nám vytušit humorným způsobem atmosféru té doby.

Vykoupali jsme se v Milovském rybníku, vzdáleném asi 28 km od Bystrého. Rybník slouží k rybaření, koupaní a rekreaci. Je tam kemp a možnost zapůjčení loděk a šlapadel. Voda byla velmi příjemná. Aby ne, v těch vedrech.J)

Za návštěvu stojí také město Polička, které bylo založeno králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1265. Střed města, obehnaný hradbami, je národní kulturní památkou. Měli jsme štěstí na kulturní akce v Poličce. Hudební festival 555 probíhal na náměstí od pátku do neděle a mnozí si nenechali ujít koncert Evy Farné.

Na věži kostela sv. Jakuba se narodil a žil až do svých 11 let Bohuslav Martinů, slavný hudební skladatel. Je možné toto místo navštívit s průvodcem jako komentovanou prohlídku. Bylo to v plánu, ale nakonec jsme dali přednost  koncertu duchovní hudby v kostele Sv. Jakuba. Musím se vypravit do Poličky znovu, abych si poslechla, jak se žilo rodině Martinů ve věži kostela.:))

Jóga nás spojila dohromady třetí prodloužený víkend v srpnu už po patnácté a společně jsme se oddávali rannímu a večernímu cvičení. 

V meditacích jsme čerpali z knihy Celestýnské proroctví od Jamese Redfielda a zamýšleli se nad tématem jak se oprostit od ovládacích vzorců chování, které si přinášíme z rodiny.

Myslím, že každý si odnesl zajímavé prožitky a užil si radost z pospolitosti a přátelství.

Tak se budeme těšit, kam pojedeme příště.

Jirka Kotera prý už má tip.:))

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář