Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanka KoskováObrazek

cvičitelka jógy 2. stupně

Proč cvičím jógu?

Jógu cvičím od svých školních let. Už tehdy jsem cítila, že mi tento druh cvičení vyhovuje a přináší něco víc než jen protažené tělo.

Ve 44 letech jsem měla zdravotní problém / chvění na hrudi / a uvědomila jsem si, že musím něco ve svém životě změnit. Že nemohu tělo jen využívat, ale je čas ho začít také obdarovávat. V té době se mi dostaly do rukou knihy     Dr. Jonáše a já si mohla přečíst o tom, jaké obrovské účinky mají jogové dýchací techniky /pránajáma/ na naši nervovou soustavu. Uvědomila jsem si, že je čas se zabývat jógou poněkud hlouběji. Po měsíci intenzivního cvičení a provádění dýchacích technik se mi potíže vytratily jako mávnutím kouzelným proutkem.

Náhle jsem pocítila touhu začít jógu studovat a zároveň učit a tím pomáhat nejen sobě, ale i ostatním lidem k jejich fyzickému i duševnímu zdraví.

V roce 2008 jsem složila zkoušky 3. cvičitelského stupně v Brně pod záštitou Unie jógy.

V roce 2010 jsem v Praze ukončila cvičitelské studium klasické jógy II. třídy v rámci Českého svazu jógy pod vedením Ivany a  Jana Knaislových. Byla to velmi zajímavá a inspirující zkušenost.

Když jsem se v roce 2006 vydala  na cestu jógy, netušila jsem, že bude tak obohacující  a smysluplná a  čím dále po ní kráčím, tím více mě zajímá  a těším se na objevování nových poznatků a zákonitostí, které fungují nezávisle na našem poznání a vědomí.

Mohu již také říct, že mě jógové cvičení a techniky mění na těle i na duši a rozhodně jsem dnes vyrovnanější člověk, než tomu bylo dříve.

Na své cestě jsem poznala mnoho zajímavých lidí, kteří obohatili můj život. Lidé přícházejí a odcházejí a jóga zůstává. Krásná, tajemná, vznešená. Je mi ctí  předávat její kouzlo dalším generacím.