Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 2. 2022

Jsem pyšná na našeho premiéra Petra Fialu

Spojení " jsem pyšná" téměř nepoužívám. Připadá mi velmi silné. Avšak ve spojení s panem Fialou přesně vystihuje pocity, které se ve mě s posledních dnech naakumulovaly.

V těchto trpkých chvílích, kdy se svádí těžké boje o hlavní město Ukrajiny Kyjev, jsou naší vládní představitelé  v jednom kole.

Každý den teď sleduji brífinky vlády a musím říct, že dnes po projevu pana Fialy, jsem aspoň částečně pookřála  z toho splínu, který mě zachvátil po vypuknutí války na Ukrajině.

Pan premiér Fiala hovořil k našemu národu věcně, srozumiitelně, ne přehnaně emocionálně a ne suše. Prostě jsem hrdá, že právě tento člověk reprezentuje naši zemi na všech  jednáních světových lídrů.

Podělím se s vámi o některé jeho důležité myšlenky z dnešního, pátečního brífinku, které ve mě ještě rezonují.

1/ My máme oproti Ukrajině to velké štěstí, že jsme členy Evropské unie a Severoatlantické aliance NATO.

2/ My jsme jednou z východních zemí, které zažily život pod nadvládou Sovětského svazu. Proto jsme daleko ostražitější než země, které porobu nezažily.

3/ Česká republika prosazuje ty nejtvrdší sankce vůči Rusku a jde ještě i nad rámec sankcí Evropské unie - zrušení konzulátu v Karlových Varech a v Brně a zastavení víz pro Rusy.

4/ Vláda je také pro zasílání zbraní na Ukrajinu.

5/ Důležitý je také fakt, že západní svět je jednotný. USA, Kanada, Austrálie i Japonsko jsou na straně Evropy. Takže Rusko nebude moci sankce obcházet přes jiné státy.

Na  všetečné otázky novinářů odpovídal Petr Fiala trpělivě a horlivě. Dokonce zmínil, že na včerejší schůzi Aliance se s nimi spojil z bunkru pan premiér Ukrajiny Zelenskyj a to nenechalo nikoho chladným.

Na závěr chci říct, že věřím naší vládě, že tento největší konflikt, ve kterém se Evropa ocitla díky bezostyšné agresi Putina, zvládne. Držme jim v tom palce. Nebudou to mít lehké.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář