Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 2. 2022

Sedím doma a truchlím za Ukrajinu

To, že se chystá něco strašného jsem cítila už dlouho,

Anexi Krymu v roce 2014 sice celý svět odsoudil, uvalil jakési sankce, ale jelo se dál. Vlastně to Putinovi prošlo. Pak přišla v březnu roku 2020 zpráva, že Ruský ústavní soud schválil změnu ústavy a dovolil Vladimíru Putinovi zůstat hlavou Ruska až do roku 2036. Věděla jsem, že to nevěstí nic dobrého. A pak Olympiáda v Pekingu, kterou si snad nikdo nemohl užít, protože ve stejnou dobu probíhalo za hranicemi Ukrajiny vojenské cvičení ruských a běloruských jednotek.

Už z neděle na pondělí jsem nemohla spát, protože jsem věděla, že situace namísto, aby se zklidňovala, tak eskalovala. V pondělí, promluvil ke světu Putin a uznal nezávislot Doněcké a Luhanské lidové republiky. Prý musí chránit ruské separatisty na Ukrajině. A tak si ukousnul kus cizího území. 

  V úterý na tato území zamířila ruská vojska a obsadila je. Tisíce lidí houfně narychlo opouštělo své domovy jen s kufrem v ruce. Když Hitler zabral Sudety Československu v roce 1938, obhajoval to stejně, Musel chránit Němce žijící na našem území. Jak absurdní.

Američané už dlouho varovali, že za hranicemi Ukrajiny je až 190 000 vojáků a Putin může kdykoli zaútočit. Nikdo nevěřil, že se tak stane, včetně našeho prezidenta. Však stalo se.

Ve čtvrtek 24.2.2022 ve 4 hodiny ráno začala ruská vojska bombardovat Ukrajinu ze severu, východu a jihu,

Skláním se před  statečností a odvahou ukrajinského lidu postavit se mnohonásobně silnějšímu nepříteli. Obdivuji jejich lásku ke své zemi a odhodlání položit vlastní život za ubránění její svobody.

Umírají nevinní lidé, Slované jako my. Je to strašná tragédie. 

Je mi líto, že Ukrajina je na svůj boj sama, protože není členem NATO. My jen přihlížíme masakru a bezpráví, které se tam odehrává. Sankce jsou slabá odpověď na otevřenou invazi. Navíc Putin je na ně připraven, vytvořil si finanční rezervy.  Rozpínavost Putina nezná mezí. Agresora je potřeba zastavit na počátku než bude pozdě. V Rusku je to neomezený vládce, všichni se ho bojí. Televize je jen státní, nikdo nezná pravdu. I ruští vojáci nevěděli do poslední chvíle, že jdou zabíjet.

Je mi smutno. Ubohá Ukrajino. Co tě čeká??

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Soucitim

Kamča, 27. 2. 2022 9:08

Soucítím a objímám