Mrkvový perkelt
Na olivový olej dám nakrájenou cibuli na proužky. Přidám sůl, pepř ,rozmarýn a kmín a vše osmažím. Pak přidám na kolečka nakrájenou mrkev a smažím dál. Mohu podlít trochou vody, přikrýt pokličkou a mrkev pár minut podusit až změkne a vytvoří se na ní jemný lak. Dochutím sójovkou.
Varianty podle Mančingové:
Může se posypat strouhaným sýrem nebo vajíčkem na tvrdo.
Varianty podle mě:
Zárověň s mrkví můžeme smažit a dusit
-hlívu ústřičnou, tu miluji a je to vynikající kombimace.
-tofu nakrájené na kousky, taky moc dobré a zdravé
- kukuřici a hrášek nabo i papriku
- řekla bych, že jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi a přidáte ji k mrkvi, tak nemůžete udělat chybu:)))
Účinky:
mrkev čistí žaludek a střeva, působí močopudně, podporuje peristaltiku střev, zvyšuje produkci krve, dodává energii mozku, snižuje cholesterol v krvi, chrání zrak a zubní sklovinu. Obsahuje vitamíny A, C, B, betakarotén, železo, měd', CA, draslík a sodík.