Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 3. 2014

Saláty z červené řepy

 Salát z červené řepy / podle A. Mančingové/

Uvaříme 3 větší nebo 5 menších řep. Vaříme je ve slupce asi hodinu a půl. Jsou uvařené, když nůž jimi hladce projede. Pak je dáme do lednice a spotřebováváme celý týden. Oloupeme je,nakrájíme na kostičky, přidáme dvě kyselé okurky, můžeme i trochu láku, když máme radši kyselší chut. Pak omastíme olivovým olejem, osolíme a opepříme dle chuti. Nechme chvíli odležet, at' se chutě propojí. 

varianty:

- můžeme posypat strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem

- můžeme přidat nakrájená rajčátka nebo červenou papriku nebo kukuřici nebo hrášek

- výborná je kombinace s tuňákem v konzervě

- také je překvapivě velmi dobrá kombinace řepy se sušenými švestkami /před použitím je namočte na chvíli do vody/ a vlašskými ořechy a stroužkem česneku:)) a samozřejmě přidáme olej, sůl a pepř

ÚČINKY:

Červená řepa obsahuje vápník, fosfor a železo, je krvetvorná. Obsahuje látky, které působí proti rakovině. Působí proti zácpě, léčí ekzémy, posiluje vlasy a obsahuje jód. Zavařená řepa je hůře stravitelná a nemá už ty hodnoty jako vařená či syrová.

Syrová řepa

je velmi dobrá nastrouhaná na jemno, smíchaná se strouhanou mrkví a lžicí zakysané smetany. Dochut'te špetkou soli.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář