Saláty z červené řepy
Salát z červené řepy / podle A. Mančingové/
Uvaříme 3 větší nebo 5 menších řep. Vaříme je ve slupce asi hodinu a půl. Jsou uvařené, když nůž jimi hladce projede. Pak je dáme do lednice a spotřebováváme celý týden. Oloupeme je,nakrájíme na kostičky, přidáme dvě kyselé okurky, můžeme i trochu láku, když máme radši kyselší chut. Pak omastíme olivovým olejem, osolíme a opepříme dle chuti. Nechme chvíli odležet, at' se chutě propojí.
varianty:
- můžeme posypat strouhaným sýrem nebo vařeným vejcem
- můžeme přidat nakrájená rajčátka nebo červenou papriku nebo kukuřici nebo hrášek
- výborná je kombinace s tuňákem v konzervě
- také je překvapivě velmi dobrá kombinace řepy se sušenými švestkami /před použitím je namočte na chvíli do vody/ a vlašskými ořechy a stroužkem česneku:)) a samozřejmě přidáme olej, sůl a pepř
ÚČINKY:
Červená řepa obsahuje vápník, fosfor a železo, je krvetvorná. Obsahuje látky, které působí proti rakovině. Působí proti zácpě, léčí ekzémy, posiluje vlasy a obsahuje jód. Zavařená řepa je hůře stravitelná a nemá už ty hodnoty jako vařená či syrová.
Syrová řepa
je velmi dobrá nastrouhaná na jemno, smíchaná se strouhanou mrkví a lžicí zakysané smetany. Dochut'te špetkou soli.