Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 9. 2013

Jóga je na mě moc pomalá aneb rada pro začátečníky.

 Jóga je na mě moc pomalá. Tuto větu jsem již slyšela od mnoha začátečníků. Chtěla bych k  ní říct pár slov.

Základem jógy je vnímaní dechu a v mnoha cvičeních synchronizujeme dech s pohybem. Pak tedy musíme cvičit v rytmu dechu a tedy ani ne pomalu ani ne rychle, ale prostě tak, jak dýcháme. Daleko zdravější pro naše tělo je dech pomalý než rychlý. Čili dýchání v józe prodlužujeme a zpomalujeme, a tím zpomalujeme i cvičení. Jen ku prospěchu nás samotných. Navíc kdo by se při tom náhodou nudil, přistupeje třetí element a tím je mysl.  Mysl můžeme v ásánách zaměřit na pozorování toku energie, na vnímání masáže dechu, na čakry nebo na vnímání duchovního obsahu ásán. V žádném případě nesmíme nechat myšlenky utéct jako splašené koně.

Spojení dechu, cvičení a koncentrace naší mysli představuje nekonečnou výzvu, kdy můžeme sami sabe stále vylepšovat a zdokonalovat v čase. Zůstat v jogové ásaně bez pohybu, dlouho, bez úsilí se soustředěnou myslí je něco, u čeho se prostě nikdy nemůžeme nudit, pakliže cvičíme správně.

Začátečníci často mají sklon udělat ukvapený zavěr, že je  jóga pomalá proto, že vnímají jen cvičení  samotné a nedokážou ještě skloubit cvičení s dechem, natož s nějakou další představou či koncentrací. Tato schopnost se vyvíjí dlouho a ti zkušenější z vás mi jistě dají za pravdu, že ten prožitek pak stojí za to. A nejen prožitek, ale i zlepšení postavy, protože protahování likviduje tukové buňky, omládnutí organismu z prokysličování buněk.,vyrovnání páteře a její posílení, vylepšení psychiky posilováním nervových center atd, to si každý může přečíst v každé knize jógy.

Já jsem vyzkoušela všechny možné druhy cvičení a musím říct, že žádné jiné nedosahuje takové hloubky a rozmanitosti, které nám nabízí jóga. Protože v joźe jednu ásanu, např Budžangásanu, kobru, můžu každou hodinu zacvičit jinak. Nemůže mě nikdy začít nudit, když jednu hodinu si ji zacvičím s nádechem, příště s výdechem, pak se zádrží dechu, pak v ní vydržím a dýchám několik dechových cyklů, pak při výdechu syčím a tím prodlužuji výdech, pak se zase soustředím na Anahátu čakru a pak na duchovní afirmaci. Tato variabilita staví jógu do naprosto jedinečného světla, kdy záleží jen na naší fantazii a tvořivosti, jak si s danou asánou vyhrajeme, jak ji pojmeme a jak si ji užijeme. Ale za tím samozřejmě stojí jisté znalosti a zkušenosti. Musíme vědět jak na to.

Začátečníkům bych tedy doporučovala. Přijdťe si zacvičit alespoň čtyřikrát, abyste neudělali unáhlené rozhodnutí a abyste nezavrhli něco, co by ve skutečnosti vaše tělo a psychika velmi uvítala a ocenila.

Protože co může být cennějšího než povolávat do těla dech a vědomý pohyb a vylepšit si jak fyzický tak psychický stav našeho těla. Ti zkušenější vám tato slova jistě rádi potvrdí.:)))

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář