Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 12. 2022

Sting cvičí jógu

Sting cvičí jógu

28. října 2022 jsem byla na koncertě Stinga v O2 aréně v Praze. Nedalo se přehlédnout, v jak skvělé kondici je Sting ve svých 71 letech. Svižná chůze, dokonalá figura a hlas jako zvon. Patnáct tisíc diváků si podmanil svým hudebním výkonem a profesionalitou.

Po koncertě jsem se pídila po informacích o jeho způsobu života a dozvěděla jsem se velmi inspirující poznatky, o které bych se s vámi ráda podělila.

Následující výtažky jsou z článku“ Ganga White interviews Sting on Yoga, Nutrition and Ageing“, v překladu „Ganga White zpovídá Stinga o józe, výživě a stárnutí.“

 

Sting říká o józe:

„ K józe jsem se dostal až ve svých 38 letech. Vlastně lituji, že jsem nezačal dříve. Ale asi jsem k tomu nebyl zralý.

Zkoušel jsem různé sporty, abych se udržoval v kondici. Běhal jsem denně 8 km, cvičil aerobik. Pak jsem začal cvičit jógu a myslím, že u ní zůstanu po zbytek svého života. Je to jako s hudbou. Nemá to konec.

Ve své vrcholné formě uběhnete 8 km za určitý čas a ten se bude s věkem jen zhoršovat. To je frustrující. Jedna z nejvíce inspirujících věcí na józe je, že je to jako cesta proti času. Stále se zlepšujete, i když stárnete.  Dnes udělám se svým tělem věci, které bych ve svých dvaceti nedokázal.

Když cvičím jógu ráno, mám více energie během dne. Moje mysl je klidnější a víc toho zvládnu. Jóga má také mentální a duchovní rovinu. Čím jsem starší, tím více mě zajímají dechové techniky úzce spojené s meditací. Je to jako skládání hudby. To je také druh meditace.

Měl bych ještě zdůraznit, že členové mé kapely praktikují jógu také. Před každým koncertem ji cvičíme nejméně hodinu a půl. Myslím, že to zvyšuje naši soudržnost a udržuje nás to v kondici. Není jednoduché být pořád na cestách.“

Stingův přístup k výživě.

V roce 1991 se Sting přestěhoval se svou ženou Trudie Styler na farmu u jezera, kde začal pěstovat bio ovoce, zeleninu a byliny bohaté na vitamíny, bez chemických pesticidů.

Sting jí převážně makrobiotickou stravu, která obsahuje hodně obilovin a zeleniny. Vyhýbá se průmyslově zpracovaným potravinám, které obsahují konzervanty.

 

Sting říká: „ Jsme téměř soběstační v jídle. Jsme spokojeni tehdy, když víme, co si pokládáme na talíř. Způsob, jakým se chováme ke svému tělu, je v prodloužení způsob, jakým se chováme ke zvířatům a k celé planetě. Vše je propojeno.“

 

Sting o stárnutí:

„Nebojím se stárnutí. Chtěl bych stárnout elegantně. Chci být zdravý a chci být příkladem pro své děti.“/ Má jich 6. /

 

Závěr:

Sting je důkazem síly zdravé důslednosti, protože i na svých cestách dodržuje přísný stravovací a cvičební režim.

Je také příkladem pracovitosti a houževnatosti. Sting cvičí na kytaru každý den, prstovou techniku si udržuje hrou klasické hudby, zejména Bacha.

Sám říká: „Mohl bych ležet na gauči. Ale každé dopoledne jdu do studia a pracuji. Improvizuji a zkouším nové rytmy a harmonie. Přitom může vzniknout nová píseň. Ve svých písních chci lidi překvapovat."

 

A to se mu jistě daří. Přejme Stingovi, aby napsal ještě hodně hitů a aby s nimi zase brzy zavítal do České republiky, kde se na něj těší bezpočet fanoušků a obdivovatelů.:))

 

Hanka Kosková

lektorka jógy